What an amazing night this was. Sold out, a fantastic audience, great acoustics, surrounded by contemporary art, organized with passion and love for the arts in its biggest form. Below two reviews. I must say, I am proud of this concert and grateful for this special opportunity, especially a big thanks to Dick Hovenga from www.writteninmusic
https://mixedgrill.nl/autobiografisch-optreden-van-saxofonist-marc-mommaas/
Art=Music=Art. Onder deze titel werkt het online muziekmagazine Written in Music samen met Stedelijk Museum Alkmaar aan een reeks unieke concerten. Wij bezochten de editie waarin saxofonist Marc Mommaas te gast was.
Als je na sluitingstijd een museum binnenkomt, hangt er direct al een spannende sfeer. Wat gaat er vanavond gebeuren? Voor het concert van Marc Mommaas mochten we het museum in (langs werk van Fiona Tan) om plaats te neme in een zaal. De setting was zeker opvallend te noemen met een paar rijen stoelen die zicht hadden op een fraai kunstwerk van Syna Dyks. Tussen de stoelen was ook nog een werk met glazen bollen te zien van Marinke van Zandwijk. Direct heb je het gevoel bij iets echt bijzonders aanwezig te zijn.
Nadat iedereen een plekje had gevonden, nam programmeur en initiatiefnemer Dick Hovenga het woord. Vol passie vertelde hij over de avonden rondom Art=Music=Art en kondigde hij Marc Mommaas aan. In alle rust prepareerde de artiest zijn saxofoon, terwijl hij vertelde over zijn muzikale plannen voor de avond. Marc Mommaas is Nederlander, maar vertrok eind jaren ’90 naar New York om daar zijn plek te vinden in het hart van de jazz. Zodoende woont hij nu even lang in New York als hij in Amsterdam woonde.
Vader en moeder
Het optreden begon met een eerbetoon aan de vader van Mommaas met wie hij vaak gesprekken had over muziek en het belang van een solo in de muziek. Het meningsverschil tussen vader en zoon was heel mooi te herkennen in het stuk. Ook viel het op hoe goed de akoestiek was in de zaal. Marc Mommaas speelde onversterkt, maar werkelijk elk detail was te horen. Daarna volgde een ode aan zijn moeder, die hem de liefde voor klassieke muziek heeft meegegeven. Dit vertaalde Mommaas heel mooi door te improviseren rondom een werk van Bach.
In het tweede deel van het duidelijk autobiografische optreden stond New York centraal. Mommaas speelde een werk van Thelonious Monk en de standard Body and Soul. Duidelijk op zijn gemak liet Marc Mommaas hier goed horen wat hij technisch in huis heeft. Dick Hovenga noemde hem niet voor niets de beste Nederlandse saxofonist ooit. Iedereen die aanwezig was bij deze gedenkwaardige avond kan dat nu beamen. Als laatste stuk speelde Mommaas een improvisatie gebaseerd op het publiek, waarin vooral het deel waarbij hij zachtjes speelde grote indruk maakte.
Plantaardig
Het mooie aan de avonden rondom Art=Music=Art is dat het na het optreden nog niet voorbij is. Bij het verlaten van de museumzaal stond in de ruimte naast de museumwinkel een lange, gedekte tafel klaar waar heerlijke gerechten (alles 100% plantaardig!) en fijne bijpassende wijnen klaar stonden. In goed gezelschap kon nog heerlijk worden gesproken over het optreden. Marc Mommaas schoof aan en Dick Hovenga ging persoonlijk alle bezoekers langs voor een praatje. Ook verkocht Mommaas er CD’s voor een schappelijke prijs, waaronder zijn prachtige album The Impressionist.
Eigenlijk was deze avond met Marc Mommaas de laatste uit de serie Art=Music=Art, maar gelukkig is er het goede nieuws dat dit unieke project aan het einde van het jaar terugkeert. Hou de kanalen van Written in Music en Stedelijk Museum Alkmaar in de gaten voor updates.
https://writteninmusic.com/nieuws/introductie-artmusicart-part-4-marc-mommaas/
Het afsluitconcert van de eerste serie Art=Music=Art concerten in samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar vindt een passend slot met de al decennia lang in New York, het hart van de jazz, wonende Nederlandse saxofonist Marc Mommaas.
Afgelopen jaar werd met uitverkochte optredens van de Londense bassist Tom Herbert en de Brusselse pianist Alex Koo een overweldigende start gemaakt in de serie. We plakten daar half december nog de fraaie muziekfilm Music for Black Pigeons aan vast in het Alkmaarse filmhuis. Met wederom een uitverkocht huis als gevolg.
In het nieuwe jaar startten we met een al net zo intrigerend concert van de Amsterdamse gitarist Reinier Baas, waardoor we nu dus met Marc Mommaas al toe zijn aan de vierde en het laatste Art=Music=Art in het museum.
Er zal nog een fraai extra slot aan de eerste serie komen met een optreden van Amsterdamse saxofonist Ben van Gelder en zijn Manifold band maar dit zal plaatsvinden in de Alkmaarse Grote Kerk als opening van de nieuwe tentoonstelling die in Stedelijk Museum Alkmaar zal plaatsvinden en Lucebert in de hoofdrol heeft.
Marc Mommaas zal dus de laatste muzikant zijn die zal spelen in de zaal van Stedelijk Museum Alkmaar waar de tentoonstelling Nieuwe Vrijheidsbeelden zich bevindt. Een referentie naar het feit dat we afgelopen 8 oktober het 450 jaar Alkmaar Ontzet vierden. Het wordt dus om meerdere redenen een memorabele avond.
Marc is een gerenommeerd muzikant die vanaf zijn 29ste met een vertrek uit Nederland en de vestiging in New York zijn jazzdromen verwezenlijkt. Hij maakt al vrij snel deel uit van de belangrijkste jazzkringen en maakt daarin steeds weer spannende muzikale stappen. Als Marc de New York Jazz Workshop, een alternatief conservatorium voor muzikanten die geen dure opleidingen kunnen betalen, opzet helpen de muzikanten hem ook als docent of klankbord.
Heel veel albums maakte hij (helaas) niet, al lijkt dat de laatste jaren wat beter te worden. Datgene wat hij uitbrengt, zoals zijn laatst verschenen eigen album, het meesterlijke The Impressionist van vorig jaar, en zijn medewerking aan het fascinerend goede A Prayer for Andrew, een ode aan jazzlegende Andrew Hill, een project gecreëerd door trompettist Ron Horton, dat net werd uitgebracht, geven dat wel aan.
Stedelijk Museum Alkmaar geeft Marc de volle ruimte om zijn vermogen om te improviseren te laten doorklinken. Hij is het die straks midden tussen de kunstwerken van de expositie zit en daar een uur lang zijn fascinatie voor de kunst in muziek zal vatten. Wat niet moeilijk zal zijn omdat zijn vader een vermaard kunstschilder was. Natuurlijk daarbij zijn eigen emoties en gedachten over zijn leven en de wereld daar omheen zal meenemen.
Over Marc schreven we tal van recensies en verslagen. We spraken hem ook geregeld, meestal in zijn thuisstad, waar we hem ook zagen spelen in de vermaarde jazzclubs en van de 55 Bar tot aan de John Zorn club. Artikelen en recensie zijn allemaal op Written in Music te vinden.
NB 1. Het concert van Marc Mommaas is de vierde in een eerste serie Art=Music=Art concerten die eind oktober 2023 begon met contrabassist Tom Herbert en op 2 december met de Brusselse pianist Alex Koo een fraai vervolg kreeg. Dit jaar op 27 januari van herstart ging met de Amsterdamse gitarist Reinier Baas. Check voor alle informatie: art-music-art.nl